Ευρώπη-πρόβλεψη για το καλοκαίρι 2017 :Η ζέστη θα κυριαρχήσει στα νότια-καταιγίδες θα “ταράξουν” Γερμανία και Πολωνία

Η παρατεταμένη ζέστη-κατά την διάρκεια της οποίας θα υπάρξουν συνθήκες καύσωνα- θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσει την νοτιοανατολική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Σε αντίθεση, απουσία ζέστης προβλέπεται για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ καταιγίδες αναμένεται να επηρρεάσουν χώρες από την Γαλλία μέχρι την Πολωνία και την Τσεχία

Επικίνδυνα “κύματα” θερμού αέρα στην Ιταλία και τα Βαλκάνια

Ενα μακρύ και καυτό καλοκαίρι προβλέπεται στην νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα που θα τείνουν σε συνθήκες καύσωνα από την Ιταλία μέχρι την Βαλκανική Χερσόνησο. Οι έντονα θερμές αέριες μάζες προβλέπονται κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τις θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου να είναι συχνό φαινόμενο με διάρκειες μεγαλύτερες της μιας εβδομάδας. Είναι πιθανό μάλιστα να καταγραφεί ρεκόρ θερμοκρασίας κατά την διάρκεια αυτών των κυμάτων σύμφωνα με τον Alan Reppert, έμπειρο μετεωρολόγο. Περιοχές από τα Σκόπια και την Βουλγαρία μέχρι την Ουγγαρία και την Ρουμανία θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο ρίσκο αυτών των πολλαπλών “κυμάτων” ζέστης. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather Tyler Roys, ενα άλλο πρόβλημα, που αναμένεται να δημιουργηθεί σε αυτές τις περιοχές είναι τόσο το νέφος όσο και η κακή ποιότητα του αέρα, ενώ η μείωση των βροχών θα αυξήσει τον κίνδυνο ξηρασίας, παρότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου, τα επίπεδα υετού κυμαίνονταν πάνω από το φυσιολογικό. Οι καλλιέργειες θα βρεθούν αντιμέτωπες τόσο με την έλλειψη βροχής όσο και με την ζέστη.

Ισχυρές καταιγίδες θα ξεσπάσουν από την Γαλλία μέχρι την Πολωνία

Ενώ η ζέστη θα εξαπλώνεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταιγίδες θα μαλακώσουν κατά καιρούς την ζέστη από την Γαλλία μέχρι την Γερμανία και την Πολωνία. Θα υπάρχουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές χωρίς όμως παρατεταμένη διάρκεια, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Κάποιες από αυτές θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι, και μεμονωμένους ανεμοστρόβιλους, που θα έχουν διάρκεια μέσα στην μέρα, σύμφωνα με τον Roys.
Το μεγαλύτερο ρίσκο για καταστροφικούς ανέμους επεκτείνεται από την Δυτική Γερμανία, στην δυτική Τσεχία και την Δυτική Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως το Μόναχο, το Βερολίνο, η Πράγα και το Βρότσλαβ. Η συχνότητα των βροχών και των καταιγίδων θα αυξήσει το ρίσκο για πλημμύρες στην Δυτική Ευρώπη, από την Γαλλία, την Ελβετία μέχρι και την Γερμανία. Παρά τον κίνδυνο των καταιγίδων, θα υπάρξει ένα διάστημα κατά το δεύτερο μισό του καλοκαιριού που θα επιτρέψει την εξάπλωση του ζεστού κύματος στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Ζέστη και καταιγίδες θα αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην Ιβηρική Χερσόνησο

Για την Ιβηρική χερσόνησο αναμένεται ένα ακόμη καυτό και παρατεταμένο ξηρό καλοκαίρι το οποίο θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά την διάρκεια του 2ου μισού του καλοκαιριού σύμφωνα με τον Roys. Τα συστήματα καταιγίδων θα περάσουν από το βορρά και θα φέρουν περιστασιακά μέτωπα με μεμονωμένους κεραυνούς, ειδικά σε υψηλότερο έδαφος.

Αυτές οι καταιγίδες συνδυαζόμενες με τον ζεστό και ξηρό καιρό θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κρίσιμων καταστάσεων για ανάπτυξη πυρκαγιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Υπάρχει επίσης ανησυχία λόγω του ότι ο υγρός καιρός κατά την περίοδο χειμώνα-άνοιξη οδήγησε στην αυξημένη βλάστηση και κατ’ επέκταση στο εύκολο ξέσπασμα και την γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς, αναφέρει ο Reppert.

Ελλειψη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών για το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

Γενικά, ένα αρκετά φυσιολογικό καλοκαίρι αναμένεται στην Βρετανία χωρίς παρατεταμένη ζέστη και εβδομαδιαίες βροχές. Το σκηνικό του καιρού περιλαμβάνει καταιγίδες που θα μεταφερθούν από τον Ατλαντικό στην Νότια και Δυτική Ευρώπη.
Αυτό θα οδηγήσει σε περιστασιακές βροχές που θα διαρκέσουν μια ή δυο μέρες ακολουθούμενες από περισσότερες μέρες με ξηρό καιρό.
Πιο συχνά θα βρέχει στην Σκωτία αλλά δεν προβλέπονται πλημμυρικά φαινόμενα. Παρατεταμένες περιόδους ξηρού και ζεστού καιρού θα έχει η Δυτική Ουαλία και η Δυτική Αγγλία. Αυτές οι περιοχές έχουν δεχτεί από την αρχή του χειμώνα βροχές κάτω του φυσιολογικού επιπέδου.
Κατά μήκος της Δυτικής Αγγλίας, είναι πιθανό στο τέλος του καλοκαιριού να δημιουργηθούν συνθήκες ξηρασίας με πιθανότητα την καταστροφή των καλλιεργειών και τον περιορισμό σε αποθέματα νερού, σύμφωνα με τον Roys. Αυτό το μοτίβο καιρού θα είναι σαν ασπίδα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία από τυχόν παρατεταμένες περιόδους ζέστης.

Η ξηρασία θα κυριαρχήσει στην ανατολική Ευρώπη

Ο ζεστός και ξηρός καιρός που αναμένεται στην Ιταλία και τα Βαλκάνια θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και η ένταση της ζέστης δεν αναμένεται να είναι υψηλή από την Πολωνία μέχρι την Βαλτική, την Λευκορωσία και την Ουκρανία, θα υπάρξουν μερικές περίοδοι ζέστης. Αναμένουμε περιόδους ξηρασίας στην Ουκρανία που ενδέχεται να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον Roys. “Αυτή η ξηρασία συνδυαζόμενη με οποιαδήποτε καταστροφή στις καλλιέργειες από τα κρύα ξεσπάσματα προς το τέλος της άνοιξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ελάττωση των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση σε μικρότερες σοδειές οδηγώντας στην άνοδο των τιμών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή:Accuweather.com