Windsurfing vs Kitesurfing

Οσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ συνήθως αναρωτιούνται τι είναι προτιμότερο να επιλέξουν, το windsurfing ή το kitesurfing? Παρακάτω θα δείτε χρήσιμες πληροφορίες και για τα 2 δημοφιλή σπορ:

Μεταφορά

Στα κέντρα θαλάσσιων σπορ υπάρχει εξοπλισμός και για τα 2 είδη. Σίγουρα πιο βαρύς είναι ο εξοπλισμός του windsurfing, με τη σανίδα και τα 3 πανιά να ζυγίζουν περίπου 30 κιλά. Σε περίπτωση που πρέπει να μεταφερθούν από το αεροδρόμιο, αν πάτε κάποιο ταξίδι τότε αποτελεί μια μικρή ταλαιπωρία, Οι kiteboarders από την άλλη, μπορούν να κρατήσουν στο ένα χέρι τη σανίδα και στο άλλο τον αετό, ή  να χρειαστούν μια τσάντα που να χωράει περίπου  ενα μεγάλο σετ γκόλφ. Άρα, ο εξοπλισμός για το kitesurf είναι πολύ βολικός για τη μεταφορά.


Κόστος εξοπλισμού

Ο εξοπλισμός τόσο του windsurfing όσο και του kitesurfing κοστίζει περίπου το ίδιο. Ο καινούργιος κυμαίνεται μεταξύ 1000€ με 2500€, ενώι μεταχειρισμένος κοστίζει περίπου στα 500€ με 800€. Η διάφορα έγκειται στα ξεχωριστά μέρη του εξοπλισμού. Γενικά ο εξοπλισμός του windurf θα κρατήσει περισσότερο μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση. Στο kitesurf, ειδικά τα σχοινιά θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε 3 χρόνια ενώ στο windsurf μπορεί να διατηρηθεί από 5 έως 6 χρόνια αν υπάρξει σωστή συντήρηση  Αγοράζοντας έναν χρησιμοποιημένο εξοπλισμό είναι λίγο ριψοκίνδυνο στο kitesurf σε ότι αφορά την ακεραιότητα των σχοινιών, τα οποία πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά και το φουσκωτό μέρος του αετού πρέπει να τσεκάρεται προκειμένου να μην υπάρχει αργή διαρροή αέρα. Για έναν windsurfer είναι πιο εύκολο να εκτιμήσει την κατάσταση τόσο της σανίδας όσο και των πανιών.
Ο εξοπλισμός του kitesurf είναι πιο εύθραυστος απ’ ότι στο windsurf. Οι σχισμές και οι τρύπες θα είναι πιο συχνές εξαιτίας του υλικού που είναι πιο λεπτό (για να είναι ελαφρύτερο) σε σχέση με του windsurf.

 

Εκμάθηση

Και τα 2 σπόρ διαφέρουν στην εκμάθηση. Για το kitesurfing θα ξοδέψεις κάποιες ώρες στην παραλία για να μάθεις να χειρίζεσαι τον αετό, μετά μερικά μαθήματα για το πως θα κινείς το σώμα σου στη θάλασσα και μετά για να μπορέσεις να ανέβεις στη σανίδα. Θα χρειαστεί περίπου 9 ώρες ενώ μετά μπορείς να συνεχίσεις την εξάσκηση χωρίς επιτήρηση. Στο windsurfng τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συνήθως χρειάζεται 15 με 20 λεπτά στην παραλία για να μάθεις αυτά που θα κάνεις στο νερό. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα γίνονται μέσα στη θάλασσα. Μετά από 2-3 ώρες σε φλαταδούρα και 4-5 ώρες στα κύματα, είσαι σε επίπεδο που μπορείς να πλεύσεις και να γυρίσεις μόνος σου. Η μεγάλη διαφορά είναι οτι ο kitesurfer μετά από 20 ώρες θα μπορέσει να κατευθύνει τον εξοπλισμό χρησιμοποιώντας ταχύτητα και τεχνική παρόμοια με αυτού που το χειρίζεται για 2 χρόνια. Ο windsurfer από την άλλη θα έχει σταδιακή βελτίωση. Ακούγεται συχνά οτι το kitesurfing είναι το σπορ που στο οποίο στρέφονται εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν windsurfing.

 

 

 

 

 

Φυσική κατάσταση

Το Kitesurfing,χωρίς καμία αμφιβoλία, έχει λιγότερη πρόκληση, Οι τετρακέφαλοι θέλουν δουλειά αλλά μέχρι εκεί. Τα άτομα που κάνουν windsurfing θα δουν την αντοχή τους να αυξάνεται σε κάθε μάθημα, αφού το σώμα θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Χαριτολογώντας οι windsurfers πιστεύουν οτι το kitesurfing απευθύνεται σε κορίτσια και συνταξιούχους, αναφερόμενοι  στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης..

Ανεξαρτησία

Αν και τεχνικά είναι πιθανό να πετάξεις και να προσγειώσεις τον αετό μόνος σου, χρειάζεται ως ένα βαθμό εμπειρία για να το κάνεις καθώς και να βεβαιωθείς ότι δεν θα γίνει λάθος στη διαδικασία. Συνίσταται να υπάρχει και ένα δεύτερο άτομο για να σε βοηθήσει. Το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί αν π.χ. θες να κάνεις μαζί με κάποιο άλλο άτομο και προσπαθήσεις να σηκώσεις τον αετό του όσο είσαι στον αέρα. Για το windsurfing δεν υπάρχει πρόβλημα καθότι υπάρχει σχετική ανεξαρτησία. Για λόγους ασφαλείας, είναι προτιμότερο να μπεις στο νερό μαζί με κάποιον για να σε βοηθήσει σε περίπτωση τραυματισμού, κακής λειτουργίας του εξοπλισμού, ή οποιαδήποτε άλλης απρόβλεπτης κατάστασης.

Τοποθεσίες για πλεύση

Υπάρχουν δυο τύποι περιοχών που είναι αποκλειστικά για το ένα και το άλλο σπορ
Το πρώτο είναι τα ρηχά νερά. Ο windsurfer θα έχει πρόβλημα αν κινείται με ταχύτητα και βρεί με δύναμη το fin στο έδαφος και να καταλήξει σε επικίνδυνο καταπέλτη ενώ μπορεί η σανίδα να χρειαστεί επισκευή. Στο kiteboard δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα γιατί το μόνο που θα κάνεις είναι να πηδήξεις στην επιφάνεια του νερού.
Από την άλλη, αν είσαι σε σημείο όπου η ακτή έχει δέντρα ή ηλεκτροφόρα καλώδια τότε είναι πολύ επικίνδυνο να πάς για kite, καθώς τα σχοινιά μπορούν να πιαστούν, να γίνει kiteloop στο έδαφος και να πέσετε πάνω σε αντικείμενα. Οι Windsurfers έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα με το γύρω περιβάλλον τους.

Ασφάλεια

Εδώ και τα 2 σπορ έχουν μεγάλη διαφορά. Από τη στιγμή που το kitesurfing έγινε γνωστό υπάρχει μια αύξηση στα ατυχήματα. Η εξήγηση έγκειται στο ότι το kitesurfing είναι ευκολότερο/γρηγορότερο από το windsurfing και πολλοί άνθρωποι δεν είναι φυσικά και ψυχολογικά προετοιμασμένοι να κάνουν ενα extreme sport . Το ότι είναι ενα fun sport που σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να πας πιο γρήγορα και ότι όλα πάνε σχετικά εύκολα.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι ξαφνικό. Σε αυτή τη περίπτωση οι συνθήκες αλλάζουν τόσο γρήγορα που μπορούν να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί..

Οι περισσότεροι που δεν έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τη κατάσταση σε αυτή την περίπτωση και να μειώσουν τις επιπτώσεις, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όποιον άλλο βρίσκεται  μέχρι και στα 200 μέτρα υπήνεμα της θέσης του. Στον αντίποδα, οι Windsurfers έχουν μόνο 5 μέτρα ενώ αν πέσουν στο νερό να είναι σε απόσταση 20 μέτρων. Η σοβαρότητα των ατυχημάτων στο kitesurf είναι μεγαλύτερη. Συχνά ατυχήματα στους windsurfers είναι η εξάρθρωση ώμου, διάστρεμμα στον αστράγαλο, σπασμένα πόδια και ραγισμένα πλευρά. Συνήθως όμως είναι λίγα και συμβαίνουν μέσα στο νερό όπου η διάσωση είναι μεν  μικρή ταλαιπωρία, αλλά ακόμη και τότε μπορεί να επιλέξει να ανέβει στη σανίδα για να κρατήσει ενέργεια, να είναι πιο ορατός και να χάσει λιγότερη θερμότητα.

 

Συμπέρασμα

Αντικειμενικά , το kitesurfing προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από το windsurfing εκτός του μέρους που αφορά την ασφάλεια. Αυτή η άποψη βέβαια δεν μειώνει την επιλογή του sport. Τα μακριά εύθραυστα και πολύ επικίνδυνα σκοινιά συνδυασμένα με την δύναμη που μπορεί να δημιουργηθεί από την μεγάλη επιφάνεια του αετού θα είναι πάντα ένας κίνδυνος, ασχέτως των τεχνολογικών βελτιώσεων. Γι’ αυτό και θεωρείται extreme sport.
Συνδυασμένο αυτό με το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο στην εκμάθηση και απαιτείται το minimum φυσικής κατάστασης αποτελεί ένα επικίνδυνο συνδυασμό.. Οι άνθρωποι που δεν είναι προσαρμοσμένοι στο να κάνουν extreme sports θα το ξεκινήσουν. Και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν πως βάζουν τους εαυτούς τους σε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους . Σίγουρα δεν λέμε ότι δεν πρέπει να κάνεις kitesurfing. Απλά δεν έχει γίνει τόσο ξεκάθαρο οτι αφορά τα θέματα ασφαλείας και της υπευθυνότητας. Τα περισσότερα ατυχήματα προκύπτουν από τις λανθασμένες αποφάσεις και την ανεύθυνη πτήση. Όσο για την αίσθηση το kitesurfing είναι σίγουρα ενα  fun sport.

Πηγή:http://howtowindsurf101.com/windsurfing-vs-kitesurfing/