See live stream here
(ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ)
Είκοσι πέντε (25) μαθητές και μαθήτριες θα εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες σε μία εκπαιδευτική αποστολή με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές πιέσεις της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον ΠΕΡΣΕΑ» το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υλοποιείται με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος PERSEUS- που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), και του Ενυδρείου Κρήτης- Cretaquarium «Θαλασσόκοσμος».
Από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου, διοργανώνεται η δεύτερη εκπαιδευτική μαθητική αποστολή από το ερευνητικό πρόγραμμα PERSEUS (www.perseus-net.eu) στο οποίο συμμετέχουν 53 Ινστιτούτα από 21 χώρες της Ευρώπης με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις που έχουν διαπιστωθεί στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.
Η πρώτη μαθητική αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία πέρυσι το Μάρτιο στο Λαύριο και το Σαρωνικό κόλπο, με τη συμμετοχή 22 μαθητών/τριών και 11 εκπαιδευτικών από 10 σχολεία της Ελλάδας και ενός σχολείου από την Ιταλία, με την υποστήριξη ερευνητών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και του προσωπικού του Ω/Κ σκάφους ΑΙΓΑΙΟ. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, 25 μαθητές και 13 εκπαιδευτικοί από 11 σχολεία της Ελλάδας θα ταξιδέψουν μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης για να συμμετάσχουν σε μια συναρπαστική ωκεανογραφική αποστολή διάρκειας 4 ημερών, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα συμμετέχουν σε επιστημονικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να μελετήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον στο Κρητικό πέλαγος. Ξεκινώντας από τα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το μικρό ωκεανογραφικό του σκάφος ΦΙΛΙΑ, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θα αποκτήσουν γνώσεις και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες για την υλοποίηση μετρήσεων σε πραγματικές συνθήκες στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, θα μελετήσουν την οργάνωση και λειτουργία του «Θαλασσόκοσμου» (Ενυδρείο Κρήτης), και παράλληλα μέσα από τη συνεργασία με τοπικούς αρμόδιους φορείς θα ενημερωθούν για τις συνέπειες των ανθρωπογενών πιέσεων στο οικοσύστημα του Κρητικού Πελάγους.
Οι μαθητές, στις τέσσερις ημέρες της αποστολής, θα συνεργάζονται σε ομάδες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και των επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με σκοπό να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των πειραμάτων στα οποία θα συμμετέχουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τέλος, την Κυριακή 3 Μαΐου, τελευταία ημέρα της αποστολής, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε μια ανοιχτή, για το κοινό, εκδήλωση στο «Θαλασσόκοσμο».
To όλο εγχείρημα θα μεταδοθεί σε live streaming με δύο meteocams click εδώ